‘Particuliere belegger moet risico’s afbouwen’

Vanochtend staat een interview in de Telegraaf o.a. over mijn Masterclass:

‘Particuliere belegger moet risico’s afbouwen’

Theo Besteman

Beurzen kraken record op record. Particuliere beleggers blijven ongekend optimistisch en zetten veel vermogen op meer koerswinst. Met te veel risico, zegt financieel adviseur Elmer Hogervorst, die grotere beleggers en vermogende loterijmiljonairs begeleidt.

Particulieren jagen overal op meer rendement. „Ze zeggen dat zonder veel risico te doen, maar blijken als je doorvraagt aardig wat aandelen te bezitten, direct of indirect. Met beleggen kun je altijd verliezen. En de beurzen staan momenteel extreem hoog”, aldus Hogervorst, die seminars aan beleggers geeft.

Voor de Staatsloterij helpt hij al jaren mensen die moeten leren om te gaan met een forse geldprijs.

„Tijdens de seminars zie ik gewoon de angst in de ogen van beleggers, de angst om rendement te missen. Ik zie tegelijkertijd dat een nieuwe crisis nadert. Die zal van een grotere omvang zijn dan die van 2008”, zegt hij.

Risico’s afbouwen

Want veel banken hebben onvoldoende buffers en erg veel problemen op hun balans. De vertrouwenscijfers van consumenten zijn het beste sinds zestien jaar. Maar de bestedingen maken die niet waar.

Tijdens zijn seminars probeert hij particuliere beleggers daarom te wapenen. „Mensen moeten risico’s in beleggingen afbouwen. De vastgoedmarkt bijvoorbeeld raakt volledig oververhit. Toch gaan particulieren risicovolle extra kredieten aan. Aandelen kopen terwijl die al zeer hoog staan. Een klassieke beleggersfout: op het hoogtepunt van een markt kopen, terwijl je op de bode moet kopen. Zeker onze hypotheekmarkt is nu rijp geworden voor de volgende correctie”, stelt hij.

Aflossen

Toezichthouder AFM zoekt daarom naar methoden om miljoenen huizenbezitters te sturen om hun ‘aflossingsvrije’ hypotheken versneld af te lossen.

„Dat is een hardnekkig probleem. Mensen denken niet te hoeven aflossen, maar dat is natuurlijk onzin. Dat de AFM psychologen heeft benaderd om te zien hoe het die groep tot aflossen kan bewegen, is niet voor niks. Gebeurt dat namelijk niet, dan komt er bij een tegenvallende markt een bulk aan problemen op ons af”, stelt hij.

Meer uitleg

Hogervorst begint steevast met de uitleg van het geldsysteem. Veel particulieren beleggen wel, maar lopen aanzienlijk risico doordat ze de financiële markt, de demografie, politieke veranderingen en historie slecht kunnen plaatsen, zegt hij.

„Historisch gezien staan we aan de vooravond van een forse teruggang. De Dow Jones staat nu rond 21.000 punten, een factor drie hoger dan in de vorige crisis. Terwijl de waarde van de bedrijven en niet zoveel zijn gegroeid. Het loopt uit de pas.”

Hogervorst, toch niet onbemiddeld, voegde de daad bij de beschreven zorgen over een nieuwe crisis. Hij is gaan huren, kocht stukken goud en spreidde zijn beleggingen. Een teken aan de wand, merkt Hogervorst, is dat de verkopen van zijn boeken ’Geld, goud en zilver’ en ’Deflatie in aantocht’, met historicus Eric Mecking, groeien.

Hardleers

„Mensen zijn hardleers. ’s Ochtends tijdens een seminar vertel ik hoe we verslaafd zijn aan vastgoed, met alle risico’s. ’s Middags zegt zo’n belegger dat hij 90% van zijn twee miljoen euro in steen heeft gestoken. Iemand kocht een derde huis erbij. Die eenzijdigheid en het robuuste vertrouwen dat het goed komt vind ik beangstigend. Leer van de historie, spreid je vermogen en bouw risico’s af.”

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.