De onzin in de media over de opkomende markten

Met verbazing volg ik de analyses in de mainstream media. De opkomende markten zijn onrustig, de valuta’s gaan onderuit en dat is allemaal de schuld van Ben Bernanke. Want, sinds hij op 22 mei 2013 aankondigde te gaan ‘taperen’, gaan de opkomende markten onderuit. Echt?

Turkse lira

We kunnen sowieso discussiëren over het effect van quantitative easing (QE) op de aandelenmarkt. Volgens sommigen gaat het geld van de commerciële banken rechtstreeks naar aandelen en obligaties. Volgens mij niet. De invloed van de Fed wordt echt schromelijk overdreven. Wat ik begrijp is dat banken bijna alles, zo niet alles, van het digitale, zelf verzonnen geld parkeren bij de FED om daar een bescheiden rente van 0,25% te toucheren. Als er al een verband is tussen het in het banksysteem gepompte geld en de rit omhoog van de aandelenmarkt, is dat louter een psychologisch effect. De Fed wil de aandelenmarkt hoog houden en denkt dat de economie het dan ook goed blijft doen. Er komt een moment dat we ontdekken dat de Fed de markten helemaal niet omhoog kan houden, laat staan de economie.

Maar het wordt nog erger. Iemand in de media heeft bedacht dat de aankondiging door Bernanke op 22 mei 2013 om te gaan taperen effect heeft op de opkomende markten. Zie hier het kuddegedrag: iedereen aapt elkaar na. Het viel me opnieuw op toen ik naar het programma ‘Kijker aan Z‘ keek. Er wordt door Durk Veenstra een grafiek getoond van de Turkse Lira van 1 januari 2013 tot nu toe. Daaruit zou blijken dat de Lira onderuit gaat sinds 22 mei ‘door Bernanke’. Uit de grafiek kan ik het ‘triggermoment’ niet echt afleiden en wanneer je verder in de materie duikt, zie je het dat echt nergens op slaat.

Turkse lira tov Amerikaanse dollar

Zie hier de grafiek sinds 2001. De Turkse Lira is gewoon een zwakke munt en heeft de afgelopen 13 jaar al 56% van zijn waarde verloren. Wanneer we de grafiek vanaf 1984 bekijken is het beeld nog veel dramatischer. Ook de grafieken van andere opkomende markten laten vooral zwakke valuta’s zien die zich weinig aantrekken van Ben Bernanke.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.