Vandaag werd ik geïnterviewd door RTL4, Editie.nl. Zie hieronder de toelichting en klik hier om het interview terug te zien. Lees ook dit artikel op Welingelichte Kringen.
Balen joh, ik ben rijk

Miljoenen euro’s op de bank en toch ongelukkig? Zeur niet zo, zal de gemiddelde Nederlander denken. Maar voor rijken is het een keiharde realiteit. Dat blijkt uit het eerste opvoedboek voor welgestelden ‘De gouden rugzak’, dat deze week verschijnt.
“Geld is een gesel,” zegt pedagoog Ad Kil, één van de schrijvers van het boek tegen de Volkskrant. “Veel rijke mensen zeggen: ‘Wat heb ik een pech dat dit mij overkomt.'”
Vooral rijke kinderen en kleinkinderen hebben het zwaar, blijkt uit het opvoedboek. Door middel van diepte-interviews met 18 vermogende erfgenamen achterhaalden de auteurs hoe zij opgroeiden, werden voorbereid op het toekomstige familiekapitaal en wat hun ervaringen met hun geërfd vermogen zijn.
Slechts één van de erfgenamen was gelukkig. Waar komen al die problemen toch vandaan?
Oh de schaamte!
Rijke kinderen moeten het familievermogen vaak geheim houden. En dat komt hun opvoeding niet ten goede volgens de schrijvers. Ze gaan gespreksonderwerpen verbuigen, situaties vermijden en nemen andere kinderen niet mee naar huis.
“Als je de enige bent die door een au pair in dure auto wordt weggebracht, dan leeft er gêne. Je wilt niet opvallen met zoveel geld,” zegt Paul van Riessen, adjunctredacteur van Quote.
Toch is het volgens Paul een beetje klagen om niets en gaat het probleem verder dan schaamte of dat het thuis altijd over geld gaat.
Ferrarisyndroom
Bij ouders leeft er veel vrees dat hun vermogen wordt verkwist. “Het zogenoemde Ferrari-syndroom,” zegt Paul. “Kinderen geven het geld veel te makkelijk uit, omdat zij er zelf niet voor hebben gewerkt en de waarde van het geld niet kennen.”
Zo zijn er veel oudgeld-families die even in de Quote-500 hebben gestaan en vervolgens niet meer omdat hun kinderen het geld in korte tijd er doorheen hebben gejaagd. Paul: “Een voorbeeld is de kleinzoon Ronald Jan van de familie Heijn. Hij heeft veel geld uitgegeven aan een geldverslindend spiritueel centrum in Amsterdam en woont nu weer op zolder bij zijn moeder.”
Wat moet ik met mijn leven?
Altijd rijk zijn is dus problematisch, maar plotseling rijk worden is ook niet ideaal. Dat weet Financieel adviseur Elmer Hogervorst als geen ander. Hij begeleidt loterijwinnaars. Vaak vragen ze aan Elmer: wat moet ik met mijn leven?
“Het grootste probleem is dat mensen na een half jaar niet meer weten wat ze moeten doen. Ik zeg dan ook: zorg dat je wat om handen hebt. Doe iets wat je leuk vindt.”
INTERVIEW: KLIK HIER.