De top van 6 november

Twee maanden geleden schreef ik een column getiteld “Dit is 1937 op herhaling”. In dit artikel legde ik een verband tussen de prijsstijging vanuit de vortex-bodem van 1932 naar de ‘deflationary growth peak’ (DG-peak) van 1937. Met prijsstijging doel ik op de ‘reduced price’, dit is het Amerikaanse prijsniveau gecorrigeerd voor de groei van geldhoeveelheid M3 en de begrotingstekorten van de Amerikaanse overheid, zoals ontwikkeld en uitgewerkt door Michael A. Alexander in zijn boek “The Kondratiev Cycle”. Zie hier de grafiek van de reduced price van 1927-1944:

Reduced_Price_1929-1944

De top van 1937 is zoals gezegd de DG-peak. Toch maken we in 1942 een hogere top. Volgens Alexander zouden we deze top waarschijnlijk niet gemaakt hebben ‘in absence of World War II’.  Hoe dan ook, de Dow Jones bodemde en topte eveneens in respectievelijk 1932 en 1937. De parallel met de vortex van 2009 en de bodem van de Dow Jones in dat jaar was snel getrokken. Zie hier een update van de grafiek waarin 1706 dagen beursstijging van 1932-1937 naast die van 2009-2013 worden gezet:

Dit is 1937 op herhaling2

De top in de Dow Jones viel tot nu toe op 30 oktober. De vergelijking van fractale patronen zoals hierboven is altijd interessant, want hoewel de geschiedenis zich misschien niet helemaal herhaalt, hij rijmt wel degelijk. En dus mag één dezer dagen een top in de Dow Jones worden verwacht. Kijken we naar de S&P500 dan zien we dat die index na 1704 dagen topte, dus twee dagen eerder dan de Dow Jones. De top kan er dus al staan. Het is echter ook goed mogelijk dat we ná 1706 dagen toppen. Om meer houvast te krijgen, kunnen we een kijkje nemen bij de waterstanden van Battery Park, vlakbij Wall Street. Deze waterstanden geven allereerst een bodem op 5 november, vandaag dus. Voorts verwachten we de laagste hoge waterstanden op 11 november (146 cm). Wanneer de hoge waterstanden het laagst zijn, wordt een top verwacht. Een verwachting wil uiteraard zeggen dat de waterstanden en daarmee ook de beurskoersen in werkelijkheid enkele dagen af kunnen wijken:

De top van 6 september

Een tweede check is mogelijk door te kijken naar het Solunarmodel dat ik ontwikkeld heb:

De top van 6 september-Solunar

We zien in dit model de Dow Jones een top maken op zaterdag 9 november om daarna tot 21 november een snoekduik omlaag te maken. Kortom, de vergelijking met 1937, de tides en het Solunarmodel zeggen dat een belangrijke top in de buurt is, misschien al geweest is of rond het weekend van 9-10 november komt, ofwel op vrijdag 8 november of maandag 11 november. We gaan het afwachten.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.